Täältä löydät asiantuntijoidemme kirjoittamia artikkeleita ja muuta ajankohtaista sisältöä.
Uutinen
Haahtela lanseerasi kesällä 2024 sertifikaatin alalle, jonka avulla todennetaan uuden toimintamallin osaavat ammattimaiset toimijat. Nyt mukaan sertifioiduksi kumppaniksi tulee rakennusalan laskentatoimisto Areite.
Case
Realaizer simulaatio-ohjelmisto mahdollistaa Lahden seurakuntayhtymän kiinteistönhallinnassa merkittäviä kustannussäästöjä ja auttaa ohjaamaan hankkeita tiedolla ja faktoilla. Realaizerin avulla osallistetaan myös tilojen käyttäjiä suunnitteluun aiempaa paremmin, kun kaikki näkevät mallinnuksen avulla erilaisten toiveiden ja ideoiden vaikutuksen kokonaisuuteen ja kustannuksiin.
Haahtelan kolmivuotisessa tutkimuksessa keskityttiin siihen, miten suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa tehtävät päätökset vaikuttavat valmistuvan rakennuksen koko elinkaaren hiilijalanjälkeen, ja miten näiden päätösten vaikutuksia voidaan mitata.
Haahtelan tarjoushintaindeksi osoittaa, että rakentamisen hinnat ovat vuoden 2018 tasolla ja rakentaminen on nyt poikkeuksellisen halpaa, koska rakennettavaa on vähän ja sopeutuminen alentuneeseen kysyntään on vielä kesken.
Realaizer-simulaatioteknologian hyödyntäminen vaatii uudenlaista toimintamallia, jossa rakennushankkeita ohjataan tavoitteellisesti ja ennakoivasti jatkuvasti päivittyvän tilannekuvan avulla. Nyt olemme avanneet kaikille avoimet koulutukset, jotka alkavat lokakuussa 2024 ja tammikuussa 2025.
Blogi
Hiilijalanjälki on yksi keskeisistä Realaizerin ominaisuuksista. Simuloidun rakennuksen koko elinkaaren hiilijalanjälki mahdollistaa rakentajille tehokkaan keinon asettaa ja saavuttaa päästötavoitteita sekä vertailla eri ratkaisujen ilmastovaikutuksia luotettavasti.
Realaizer-simulaationteknologian hyödyntäminen vaatii uudenlaista toimintamallia ja ammattitaitoa. Tämä mahdollistaa rakennushankkeiden tavoitteellisen ja ennakoivan ohjaamisen. Olemme lanseeranneet alalle sertifikaatin, jonka avulla todennetaan toimintamalliin sitoutuneet osaavat toimijat. Nyt mukaan tulee sertifioituna kumppanina Boost Brothers.
Kiinteistökehitykseen keskittynyt yritys Delion käyttää Realaizeria erityisesti kustannuslaskelmien tuottamiseen päätöksenteon tueksi. Hankkeen alkuvaihe edistyy tehokkaasti, kun vähäisillä tiedoilla voi tarkastella eri vaihtoehtoja.
OSAO-koulutuskuntayhtymän mittavaa toimitilamuutosta hallitaan Realaizerilla. Selvityksen kohteena olivat esimerkiksi tehokkaampi tilamitoitus, tilanmäärän tehostaminen ja synenergia tilojen käyttämiseen.
Realaizer-teknologian hyödyntäminen käytännössä vaatii uudenlaista toimintamallia. Tavoitteenamme on luoda alalle uusi standardi, jonka toteuttamiseksi sertifioimme uuteen toimintamalliin sitoutuneet osaavat toimijat. Aloitamme syksyllä 2024 kaikille avoimet Realaizer-sertifikointikoulutukset. Ensimmäisenä sertifioituna kumppanina mukana on A-Insinöörit.
Hyvinvointialueen tavoitteena oli yhdistää hajallaan olevat pienemmät yksiköt samaan paikkaan ja rakentaa uusi hyvinvointikeskus. Realaizerin avulla selvitettiin tilamuutosta toiminnan laadusta tinkimättä ja tarkasteltiin, miten hankkeessa edetä.
Haahtelan tarjoushintaindeksi kertoo, että kiinteistömarkkinoiden kupla puhjennut. Rakentamisen hintataso on vuodessa pudonnut 15 %, mutta vuosi 2024 on muutosten aikaa ja terveen talouden lainalaisuudet palaavat.
Päiväkotihankkeelle varattu budjetti oli ylittymässä kahdella miljoonalla eurolla. Realaizer-ohjelmiston avulla tutkittiin, miten hankkeen eteenpäin viemisen edellytykset voisivat täyttyä.
Asiakkaamme Insinööritoimisto Metsärinne on käyttänyt Realaizeria useissa projekteissaan ja huomannut, että Realaizerin avulla voi säästää aikaa ja rahaa - sekä saada rakennuksen hiilijalanjäljen koko elinkaaren ajalta jo ennen suunnittelun aloittamista.
Artikkeli
Kiinteistöjen korjaustarvetta ohjaa käyttäjien tarpeet tiloille ja kiinteistönomistajan laatima strategia tilojen käytölle, ylläpidolle sekä korjaamiselle. Olennaista on pystyä ennakoimaan kiinteistön korjaustarpeet ja -kustannukset.
Yleensä investoinnin suunnittelu lähteekin siitä, että määritellään muuttunut toiminta ja tälle uudelle toiminnalle tarvittavat tilat. Muuttunut toiminta ja toiminnan vaatimat tilat puolestaan asettavat investoinnille tavoitteet.
Olemme kehittäneet rakennuksen simulaatioteknologiaa ja tuomme vuoden 2024 alussa uusia ominaisuuksia kiinteistön omistajille. Samalla vaihdamme ohjelmistomme nimen Realaizeriksi.
Tehokaskin rakentaminen tuottaa aina päästöjä ja kustannuksia, vaikka hankkeessa käytettäisiinkin kaikista ekologisimpia tai edullisimpia materiaaleja. Siksi rakentamista tulisikin aina harkita tarkkaan.
Toteutusmuodon valintaan vaikuttavat vahvasti hankkeen ominaisuudet, kuten rakennustyyppi, laajuus ja vallitseva markkinatilanne. Lisäksi hankkeen tavoitteilla on oma osansa valinnassa.
Haahtelan tarjoushintaindeksi kertoo korkojen nousun ja yleisen epävarmuuden laskevan kysyntää rakennusalalla. Samalla tarjoushinnat kääntyvät laskuun.
Asiakkaamme Boost Brothers hyödyntää simulaatiota etenkin monimutkaisimpien hankkeidensa valmisteluvaiheessa. Realaizer tuo tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä hankesuunnitteluun.
Tyypillisesti hankesuunnittelun suurin haaste on sovittaa yhteen käyttäjän tai liikeidean määrälliset ja laadulliset tarpeet.
Suurin osa rakentamisen hiilidioksidipäästöistä määräytyy jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.
Hiilidioksidipäästöt on nostettava hankkeessa mittariksi kustannusten rinnalle jo heti suunnitteluvaiheeseen.
Rakennuksen korjausohjelma simuloi tulevien korjausten sisällön ja ajankohdan sekä auttaa varautumaan niihin.
Rakennushankkeita on aina pidetty arvaamattomina ja onkin todennäköistä, että jokin hankkeessa yllättää.
Kaikki keskeiset rakennustarvikkeet kuten puu, betoni, teräs ja tiilituotteet ovat hurjasti kallistuneet.
Hankekehitys simulaatiolla perustuu aina tilaajan ja käyttäjän tarpeisiin eli tiloille asetettaviin vaatimuksiin.
Simulaation avulla hankintoja voidaan suunnitella kattavasti jo hankkeen yleissuunnitelmien perusteella.
Simulaatioperusteisessa arvioinnissa tulojen ja menojen arviointi perustuu yksityiskohtaiseen rakennuksen malliin.
Maan arvoon määrätyssä sijainnissa vaikuttaa vahvasti esimerkiksi maan hyödynnettävyys rakennusmaana.
Eri osapuolten kokoaminen yhteisen vision taakse ja sitouttaminen sen mittaamiseen voi olla haastavaa.
Ennen suunnittelua tehtävät päätökset perustuvat pitkälti tietoihin, jotka on kerätty aiemmista projekteista.
Jos yhteistä visiota hankkeesta ei ole tai sitä ei ymmärretä, hankkeet voivat mennä helposti pieleen. Strateginen tilamitoitus määrittelee hankkeen osapuolille yhteiden kielen.
Rakennushankkeen toteutusmuoto on yksi ensimmäisistä päätöksistä, jonka rakennuttaja tekee.