Tarjoushintaindeksi: Rakentaminen on nyt poikkeuksellisen halpaa
Rakentamisen kysyntä romahti viime vuonna korkojen nousun seurauksena. Tänä vuonna rakennetaan vielä viime vuottakin vähemmän. Rakennusteollisuuden keskusliiton mukaan uusia vapaarahoitteisia asuinrakennustyömaita on 80 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuin- ja toimitilarakennusten välttämättömiäkin korjauksia siirretään eikä merkittäviä saneeraushankkeita ole montaa aloitettu vuoden 2024 aikana.
Viime vuonna alkanut rakennustyömaiden hiljeneminen on jatkunut kuluvana vuonna ja pudottanut rakentamisen hintatasoa entisestään. Tarjoushinnat ovat nyt vuoden 2018 tasolla. Ne laskevat loivasti vielä loppusyksyllä ja saavuttanevat vuodenvaihteen jälkeen pohjan. Urakkamarkkinoilta voi nyt saada hämmentävän halpoja yksittäisiä tarjouksia. Ne ovat usein merkkejä joko toimijoiden talouden kriisiytymisestä tai pyrkimyksestä aggressiiviseen markkinaosuuden kasvattamiseen.
Tarjoushintojen lasku on ennen kaikkea seurausta kysynnän nopeasta alenemisesta suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin. Sopeuttaminen ei tapahdu hetkessä, jolloin joustoa on haettu katteista tinkimällä. Kun alihankintojen alihankinnoista voi syntyä pitkiäkin urakkaketjuja, katteista syntyvä kertyvä rakenne voimistaa hinnan muutosta, kun jokaisen ketjussa olevan toimijan kate työn puutteessa laskee. Ajalle tyypillisesti materiaalihinnoista on voinut saada huomattavia alennuksia, ja urakkapalkat ovat joustaneet. Paljon ovat myös yleistyneet tilanteet, joissa tarjouskate on tietoisesti negatiivinen, jotta osaavalle työvoimalle saataisiin töitä.
Vaikka mikään tilasto tai indikaattori ei tue muutosta, ilmapiiri on vaihtunut alkukesän pessimismistä toiveikkuuteen. Hankeaihioita viritellään, alustavaa suunnittelua tehdään ja hankkeiden aloitusmahdollisuuksia tutkitaan. Tuleva talvi ei enää ehdi muuttaa rakentamisen lohdutonta tilannekuvaa, mutta loppukeväällä se voi jo olla positiivisempi. Pienet positiiviset muutokset tai kasvuprosentit eivät paljoakaan auta. Esimerkiksi vapaarahoitteisen asuntotuotannon 80 % pudotus tarkoittaa, että vuosituotannon pitää viisinkertaistua nykyisestä saavuttaakseen pudotusta edeltäneen tason.
Vaikka mikään tilasto tai indikaattori ei tue muutosta, ilmapiiri on vaihtunut alkukesän pessimismistä toiveikkuuteen. Hankeaihioita viritellään, alustavaa suunnittelua tehdään ja hankkeiden aloitusmahdollisuuksia tutkitaan.
Hinnat alkavat keväällä nousta
Tuotanto sopeutuu kysyntään. Kysynnän määrällä ei sinänsä hintojen kannalta ole niin suurta merkitystä. Avainsana hintojen muutoksen ymmärtämiselle on kysynnän muutos. Tasapainotilassa hinnoilla on taipumus hitaasti nousta. Kysynnän laskut ovat yleensä jyrkkiä ja nopeita, koska niiden taustalla on laaja koko taloutta koskeva murros. Korkeasuhdanne syntyy hitaammin ja siihen on aikaa sopeutua laskua paremmin. Ilmapiirin muutos positiiviseen suuntaan indikoi keväällä alkavaa rakentamisen kysynnän kasvua ja tarjoushintojen nousua. Aluksi maltillisesti ja alihintaisuus poistuen.
Realaizer-simulaation antama arvio rakentamisen kustannuksista on aina ajan tasalla
Realaizerin hinnat perustuvat tarjoushintaindeksiin, jonka takia Realaizerin käyttäjä voi luottaa saavansa aina ajantasaista tietoa rakentamisen hinnoista. Epävarmassa tilanteessa, jossa tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, tarvitaan onnistuneen hankkeen johtamiseen ajantasaista tietoa.
Realaizerin avulla saat mallinnettua yksityiskohtaiset tiedot rakentamisen ja elinkaaren kustannuksista ja ympäristövaikutuksista jo ennen varsinaisen suunnittelun aloittamista.