Case

Salpausselän kirkon peruskorjauksessa säästetään miljoonia Realaizerin avulla

Realaizer simulaatio-ohjelmisto mahdollistaa Lahden seurakuntayhtymän kiinteistönhallinnassa merkittäviä kustannussäästöjä ja auttaa ohjaamaan hankkeita tiedolla ja faktoilla. Realaizerin avulla osallistetaan myös tilojen käyttäjiä suunnitteluun aiempaa paremmin, kun kaikki näkevät mallinnuksen avulla erilaisten toiveiden ja ideoiden vaikutuksen kokonaisuuteen ja kustannuksiin. Realaizer täyttää olennaisen ja puuttuvan tiedon.

Lahden seurakuntayhtymän kiinteistöjenhallinnassa kohdataan kaikkia isoja kiinteistömassoja hallinnoivia koskettavia haasteita. Tilat vanhenevat, käyttäjien tarpeet muuttuvat ja rakennuksia on pakko joko korjata tai on rakennettava uutta. Kustannukset tulee kuitenkin pitää kohtuullisina. Lahden seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttinen on ottanut työssään hankkeiden tilaajana käyttöön Realaizer simulaatio-ohjelmiston ja kokemukset ovat olleet hyviä. Salpausselän kirkon peruskorjaushankkeen suuri laajuus ja monimuotoisuus on helposti ja nopeasti mallinnettavissa Realaizerilla, jolloin päätöksenteko on helpompaa. 

”Otimme Realaizerin käyttöön, koska halusimme vaikuttaa lopputulokseen jo suunnitteluvaiheessa. Lopullisiin kustannuksiin vaikutetaan eniten silloin, kun hanketta suunnitellaan. Halusimme joustavasti vertailla eri toteutusvaihtoehtoja ja nähdä niiden vaikutukset kustannuksiin”, kertoo Penttinen. 

Realaizer avaa tilamuutosten vaikutukset kustannuksiin

Salpausselän kirkon peruskorjauksessa oli alun perin jo tiedossa, että muutoksia on pakko tehdä laaja-alaisesti, sisältäen uudisrakentamisen, purkamisen ja korjaamisen sekä luopumisen kiinteistökokonaisuuden joistakin osista kokonaan. Monimutkaisen kokonaisuuden hallinta vaatii tarkkaa mallinnusta ja erityisesti myös tulevaisuuden käyttäjätarpeiden huomioimista. Keskeisenä tavoitteena hankkeessa on saada toimivat tilat kustannustehokkaasti.  

Penttinen kertoo, että Realaizer avaa perinteisiä mallinnusohjelmistoja paremmin eri tilojen vaikutuksia kustannuksiin. Realaizer simuloi jokaisen yksittäisen tilan ja rakennuksen vaikutuksen tarkasti. Simulaatio on myös suhteellisen helppo toteuttaa, sen jälkeen kun on syötetty riittävä määrä yksityiskohtaista tietoa ohjelmistoon. Penttisellä oli työssä apuna tuttu rakennusalan konsultti, mutta hän kiittelee erityisesti Realaizerin tarjoamaa mahdollisuutta tehdä itse erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja ”lennosta”, ilman että tarvitsee kysyä konsultilta aina uutta ratkaisuehdotusta ja odotella sen valmistumista.

Lopputuloksena oli käyttäjätarpeiden mukaiset tilat ja yli kahden miljoonan euron kustannussäästöt.

”Käytin Realaizeria paljon meidän omissa sisäisissä suunnittelukokouksissamme. Niissähän nousee esiin uusia tarpeita tai muutostoiveita, joihin aiemmin piti aina palata konsultin toteuttaman uuden laskelman jälkeen. Nyt pystyin kokouksessa käytännössä napin painalluksella kertomaan, mitä mikäkin idea maksaa ja miten se vaikuttaa kokonaisuuteen. Jos vaikkapa haluttiin lisää kokoustiloja, pystyin Realaizerin avulla näyttämään, että se vaatisi kaksikerroksisen rakennuksen, joka taas vaatisi hissin ja portaikon, ja mikä tämän kaiken vaikutus olisi lopullisiin kustannuksiin”, havainnollistaa Penttinen. 

Salpausselän kirkon mallinnuksessa lähdettiin liikkeelle suurehkosta tilamäärästä, mutta Realaizerin avulla onnistuttiin tilamäärää karsimaan ja nähtiin, mikä on oikeasti tarpeellista. Lopputuloksena oli käyttäjätarpeiden mukaiset tilat ja yli kahden miljoonan euron kustannussäästöt.  

Realaizerilla tehtiin laskelmat muun muassa kolmelle vaihtoehdolle kirkon rakennushankkeeseen liittyen. Vaihtoehtoja on helppo verrata toisiinsa ja ohjata hanke jo alusta lähtien tavoitteisiin. Realaizer mahdollistaa tehokkaan keinon asettaa ja saavuttaa kustannus- ja päästötavoitteita sekä vertailla eri ratkaisujen vaikutuksia luotettavasti.

Realaizerin avulla voidaan osallistaa henkilökuntaa ja ohjata hanketta tiedolla

Yksi Realaizer-ohjelmiston eduista verrattuna perinteisiin suunnittelumenetelmiin on sen tuoma osallistaminen. On huomattavasti helpompaa käydä dialogia ja vertailla käyttäjien asettamia toiveita yhdessä, kun vaikutukset lopputulemaan nähdään heti. Tällöin yhteinen suunnittelu on hedelmällisempää, tuottavampaa ja suunnitteluun pääsee jokainen hankkeessa mukana oleva aidosti vaikuttamaan verrattuna tilanteeseen, jossa hankkeen tilaaja käy prosessia läpi pääasiallisesti konsultin kanssa. Penttinen korostaa, että Realaizerin avulla voidaan tehdä pohjatyö ja yhteinen pohdinta erittäin yksityiskohtaisesti, jolloin tulevaisuudessa tarvittavat tilat on varmasti mietitty mahdollisimman kattavasti.

Realaizer mahdollistaa projektin ohjaamisen luotettavalla tiedolla hankkeissa, joissa ei olla aivan varmoja, mitä halutaan tai suunnitelmat vaativat useita pohdintakierroksia. Realaizer mallintaa erilaisten vaihtoehtojen vertailun helposti, jolloin ideoiden vaikutukset nähdään välittömästi ja päätöksenteosta tulee joustavaa ja nopeaa.

”Realaizerin avulla saimme kaikki osallistumaan suunnitteluun kokouksissa, kun pystyin itse reaaliajassa näyttämään toiveiden vaikutukset konkreettisella tasolla. Esimerkiksi kokoustiloja halutaan usein lisää. Kun nähdään, mitä se maksaa ja minkälaisia muutoksia tarvitaan kokonaisuuteen, on käyttäjienkin helpompi ymmärtää, miksi kaikkea ei voi toteuttaa ja mistä kokonaisuus muodostuu”, huomauttaa Penttinen. 

Myös päätöksentekoa vaativien kokousten valmistelu on entistä helpompaa, kun Realaizerin avulla saa simuloitua eri vaihtoehdot valmiiksi ja esitellä ne päätöksentekoa varten.  

Realaizer on tulevaisuuden työkalu myös hiilijalanjäljen laskennassa 

Penttinen kertoo käyttävänsä Realaizer-ohjelmistoa myös tulevissa projekteissaan, koska käyttökokemukset ovat niin hyviä. Varsinkin hankkeissa, joissa vaihtoehdot ovat vielä auki ja niihin pääsee suunnitteluvaiheessa vaikuttamaan, ovat Realaizerin ydinaluetta. Realaizer mahdollistaa kestävän rakentamisen, sillä sen avulla voi saada merkittävää tilatehokkuutta jo suunnitteluvaiheessa. Myös uusi hiilijalanjäljenmallinnus tekee Realaizerista tärkeän työkalun tulevaisuutta ajatellen, esimerkiksi uudisrakentaminen voi olla hiilijalanjäljeltään parempaa kuin korjausrakentaminen, kun suunnittelu on tehty simulaation avulla tehokkaasti ja järkevästi.  

”Realaizer vahvistaa sitä, että suunnittelussa ei mennä tunne ja toive pohjalta, vaan ohjataan hankkeita tiedolla ja faktoilla, jolloin päätökset ovat järkevämpiä ja kustannusten osalta edullisempia”, kiteyttää Penttinen. 

Haluatko kuulla lisää?
Ota meihin yhteyttä.