Case

Case: Skanska on ottanut käyttöön Haahtelan Realaizerin – hallittua rakentamista allianssihankkeessa

Haahtelan Realaizer-toimintamalli ja siihen liittyvä teknologia mahdollistaa laajojen ja monitahoistenkin hankkeiden hallitun ohjaamisen. Allianssihankkeissa ohjelmiston käytön hyödyt näkyvät myös hankkeen osapuolten välisen yhteistyön sujuvuudessa. Skanska käyttää Realaizeria tehostaakseen erityisesti hankkeiden alkuvaiheen johtamista. Esimerkkinä tästä toimii Lahden Myllypohjan alueen monitoimitalo, jossa Realaizerin vaikutus hankkeen sujuvuuteen konkretisoituu.

Haahtelan Realaizerin hyödyt rakentamisen koko elinkaaren aikaisessa ohjauksessa ja suunnittelussa on nopeasti huomattu alalla. Realaizer-simulaatioteknologia on otettu käyttöön rakennusyhtiö Skanskan rakennushankkeissa. Isoista rakennusliikkeistä Skanska on ensimmäinen, joka on käyttänyt Realaizeria jo monissa hankkeissaan.

Realaizerin käyttö tehostaa hankkeen kaikkia vaiheita: se säästää merkittävästi aikaa, resursseja ja rahaa. Kun kustannukset ja hiilijalanjälki määritetään Realaizerin avulla varhaisessa vaiheessa, voidaan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä päätöksiä ohjata hallittavaan ja kestävään suuntaan. Realaizeria käyttävätkin monipuolisesti rakennusalan eri toimijat, kuten konsultit, rakennussuunnittelijat, tilaajat ja rakennuttajat.

Lahden Myllypohjan alueen monitoimitalon hanke optimoitiin Realaizerin avulla

Skanska toimii päätoteuttajana Lahden Myllypohjan alueen monitoimitalon laajassa allianssihankkeessa, jossa on ollut mukana parhaimmillaan kolmekymmentä eri tahoa, kuten esimerkiksi Lahden tilakeskus, Granlund, Arkkitehtipalvelu Oy ja allianssikonsultti Vison. Hankkeessa yhdistyy sekä uudis- että korjausrakentaminen. Allianssimalli on rakennushankkeissa käytettävä hankemalli, jossa hankkeen osapuolet vastaavat projektin suunnittelusta ja rakentamisesta sekä jakavat riskit ja hyödyt.
 
Valmistuessaan monitoimitalon tiloissa toimii peruskoulu, päiväkoti, iltapäivätoiminta, kirjasto, liikuntasali sekä monipuoliset oppilashuoltopalvelut. Tilat on suunniteltu 468 lapselle. Monitoimitaloa käyttävät 1.–6. vuosiluokat, kolme alueellisen erityisen tuen pienryhmää, kahdeksan päiväkodin lapsiryhmää, iltapäivätoiminnan 1.–2.-luokkalaiset sekä kaikkien luokka-asteiden erityisen tuen oppilaat.

Myllypohjan alueen monitoimitalo

  • Rakennusaika: 2024-2026
  • Kokonaislaajuus: 7999 brm2, uudisrakennus 5950 brm2
  • Käyttö: koulu, päiväkoti, liikuntasali ja kirjasto + oppilashuolto
  • Mitoitettu: 486 oppilaalle + laajennusoptio 144 oppilasta

Lahden Myllypohjan alueen monitoimitalon yksi tavoitteista on saada energiatehokas ja kiertotalouden huomioiva rakennus, jolle tavoitellaan myös Rakennustiedon ympäristöluokitusta. Lähtötilanteessa määriteltiin kolme eri alustavaa vaihtoehtoa Lahden kaupungin toimesta. Skanskan aloitteesta hankkeen ohjaukseen ja suunnitteluun otettiin käyttöön Haahtelan Realaizer-ohjelmisto.
 
– Realaizerin avulla on mahdollista proaktiivisesti etsiä suunnitteluratkaisuja jo ennen piirustusten laatimista. Kun tässä hankkeessa löytyi hyväksyttävä ja tavoitteiden mukainen ratkaisu, voitiin sitä kehittää yhteisymmärryksessä eteenpäin. Realaizer tarjoaa työkalun, jolla voidaan vertailla eri suunnitteluratkaisuja ennen kuin yhtään viivaa on piirretty, kertoo Haahtelan Erkki Teittinen, joka vastasi Realaizer-ohjelmiston käyttöönotosta hankkeessa.
 
Realaizerin avulla hankkeen etenemistä ja laskelmia käydään läpi säännöllisesti eri projektitiimeissä ja niin sanotussa ”big roomissa”. Realaizerilla on tehty reilut 30 erilaista tutkielmaa suunnitteluratkaisuista taloteknisiin ratkaisuihin. Lisäksi ohjelmiston avulla ohjataan hankkeen kaikkia hankintapäätöksiä tarkkojen kustannusvaihtoehtojen kautta. Realaizer näyttää eri vaihtoehtojen budjetin ja hiilijalanjäljen heti, jolloin päätöksiä on mahdollista tehdä nopeasti.
Realaizerin avulla hankkeessa tehtiin kustannuksia ja aikaa säästäneitä ratkaisuja:

  •  rakennuksen geometriaan ja tilojen sijoitteluun
  • rakenteellisiin vaihtoehtoihin, kuten kattoon ja julkisivuun
  • taloteknisten järjestelmävaihtoehtojen valinta
  • laajennuksen runkorakennevertailuja mm. puurunko, betonirunko, hybridi
  • piha-alueen vaihtoehtojen tarkastelu.

– Realaizerin avulla löydetyt ratkaisut mahdollistivat kustannusten ja ajan säästöt, mutta emme tinkineet laadusta tai asiakastyytyväisyydestä. Asiakkaan tyytyväisyys ja asiakkaan tavoitteisiin vastaaminen on meille ensiarvoisen tärkeää, sanoo Skanskan kehityspäällikkö Rickhard Ekman.

Realaizer mahdollistaa nopeammat ja edullisemmat hankkeet

Lahden Tilakeskus toimii Myllypohjan alueen monitoimitalon tilaajana ja hyötyy Realaizerin käytöstä hankkeessa huomattavasti. Tilaajan näkökulmasta Realaizer mahdollistaa ennen kaikkea nopeamman ja kustannustehokkaamman hankkeen läpiviennin, tarkkuuden säilyessä erinomaisella tasolla. Realaizer toimii koko hankkeen ohjaamista tehostavana työkaluna, koska:

  • Nopeus: Ratkaisuja ja päätöksiä tehdään huomattavasti nopeammin, kun saatavilla on jatkuvasti ajantasaista kustannustietoa eri vaihtoehdoista.
  • Vertailut: Monipuolisten vertailujen teko ja vaihtoehtojen tarkastelu on helppoa ja nopeaa – käytännössä esimerkiksi kokouksessa esiin nousseet ideat voidaan heti laskea auki ja ottaa vertailuun. Realaizer auttoi erityisesti hankkeen erilaisten suunnitteluratkaisujen kustannusvertailuissa, mm. rakennuksen rungon ja vesikaton osalta.
  • Tarkkuus: Päätöksentekoon tulee lisää tarkkuutta ja läpinäkyvyyttä. Muutosten vaikutukset koko projektiin nähdään jo ennen päätöstentekoa. Suunnittelua ei jouduta viemään tarpeettoman pitkälle useasta vaihtoehdosta ennen päätöksentekoa.
  • Kustannussäästöt: Vältetään turhaa työtä ja kustannuksia ja säästetään myös aikaa, jolloin hanke valmistuu tavoiteaikataulussa tai jopa nopeammin. Kustannuksia saadaan hankkeen edetessä myös pienennettyä, kun eri vaiheita simuloidaan koko ajan Realaizerin avulla.
  • Viestintä ja yhteistyö tehostuu: Hankkeen lukuisten eri toimijoiden, tilaajan, käyttäjien ja rakentajan välinen kommunikointi tehostuu ja on ajantasaista, koska Realaizer mahdollistaa yhteisen tilannekuvan ja tiedon jakamisen kaikkien toimijoiden välillä tasapuolisesti ja nopeasti.

– Huolimatta siitä, että moni hankehenkilöistä on mukana allianssitoteutusmuodossa ensimmäistä kertaa, on siihen liittyvät toimintatavat ja yhteistoimintamalli omaksuttu erittäin hyvin heti hankintavaiheen alusta lähtien. Erityisesti hankekehitysvaiheen aikana oli tärkeää pitää hanketyöryhmä aktiivisena, kun käsiteltävänä ja päätettävänä oli monia vaikeitakin aiheita. Työsarkaa on vielä hankkeessa jäljellä kesään 2026 asti, mutta näyttäisi, että olemme asettamissamme tavoitteissa niin sisällön, laadun, aikataulun kuin kustannustenkin osalta, kertoo projektipäällikkö Simo Lahtela  Lahden Tilakeskuksesta

Tehokuutta ja läpinäkyvyyttä hankkeeseen

Skanskan toiminta Lahden Myllypohjan alueen monitoimitalo -hankkeessa on erinomainen esimerkki Haahtelan Realaizerin käyttöönoton vaikutuksista hankkeiden ohjaamiseen ja läpivientiin. Kun halutaan tarjota asiakkaille kokonaisvaltaista palvelua reaaliaikaisen ja läpinäkyvän tilannekuvan sekä tehokkaan hankkeiden läpiviennin kautta, toimii Realaizer-ohjelmisto erinomaisena työkaluna ohjauksessa ja suunnittelussa.
 
Skanska jatkaa Realaizerin käyttöä rakennushankkeissaan myös jatkossa, sillä se tehostaa merkittävästi hankkeiden läpivientiä sekä resurssien käyttöä. Realaizer helpottaa kustannusten ohjaamista ja tukee tavoitteisiin johtamista, budjetissa pysymistä ja aikataulun pitävyyttä.

Realaizer-ohjelmisto hyödyntää Haahtelan yli 50 vuoden tutkimus- ja kehitystyötä. Se paketoi yhteen keskeisimmät Haahtelan kehittämät menetelmät ja tuo ne kaikkien saataville. Realaizerilla voi simuloida päätöksenteon kannalta oleelliset ja yksityiskohtaiset tiedot: se näyttää rakentamisen ja rakennuksen elinkaaren kustannukset, hiilijalanjäljen sekä rakentamisen realistisen kokonaislaajuuden jo ennen varsinaisen suunnittelun aloittamista.

Skanska on yksi johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Skanska toimii valituilla kotimarkkina-alueilla Pohjoismaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja luo yhdessä asiakkaidensa ja monimuotoisten tiimiensä kanssa innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja, jotka edistävät terveellistä elämää yli sukupolvien. Suomessa toiminta kattaa rakentamispalvelut sekä asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen. Skanska työllisti vuoden 2024 lopussa noin 1 500 henkilöä Suomessa.

Haluatko kuulla lisää Realaizerista?